Veokid

Jääkülmad tarned

Kakskümmend aastat tagasi ostis Mark Clare endale väikese piimatarne ettevõtte ja alustas oma äri kõigest ühe veokiga. Nüüd aga peetakse tema ettevõtet üheks peamiseks külmutatud ja kontrollitava temperatuuriga kaupade tarnijaks Iirimaal.
Mark Clare
Varsti pärast esimese veoki ostmist märkas Mark Clare, et jahutatud ja külmutatud kaupade turustamise vallas on Iirimaa turul tühi koht.

Ettevõtte Clare Distribution Services omanik ja tegevdirektor Mark Clare on väga hõivatud mees. Tema veokid teenindavad Iirimaa kõiki 32 maakonda, hõlmates nii Dublini kesklinna tiheda liiklusega tänavad ja tehes jaotusvedusid Iiri maanurkades. Kuigi Markil on töötajaid kokku 95, on ta igapäevaste ülesannetega endiselt tihedasti seotud. Pärast kahte aastakümmet naudib ta ikka veel kogu seda saginat.

 

„Mul on ettevõtluses käed-külge-lähenemisviis ja olen endiselt abiks kõikjal, kus mind vajatakse. Olgu siis tegemist potentsiaalsete klientide otsimise või veoki juhtimisega. Minu kireks on soov pakkuda suurepärast teenust, leides klientide probleemidele lahendused ja andes endast parima, et nende ootusi ületada,” räägib ta.

Töökoormuse kasvades aga mõistsime, et kasutatud veokite pidamisel ei ole suurt mõtet, sest nende hooldusele kulub palju aega ja sel ajal ei saa neid kasutada.

See, et Mark Clare’ist sai Iirimaa suurima veokipargiga iseseisva toiduainete turustamise ettevõtte omanik, leidis aset osalt tänu juhusele. Lõpetanud 1986. aastal kooli, asus ta tööle suures jaekaubanduskeskuses kaupluse juhatajana. Just seal õppis ta, kuivõrd oluline on inimestega läbikäimise ja klientide teenindamise oskus. Samal ajal kuulus tema isale ettevõte, mis tegeles piimatarnega. Kui isa haigestus, tuli Markil mõneks ajaks ettevõtte juhtimisele appi minna. Mõistes, kui väga talle need hommikused piimaringid meeldivad, otsustas Mark osta endalegi ettevõtte isa oma kõrval ja 1997. aastal sündiski CDS. Ei kulunud just palju aega, kui Mark avastas, et jahutatud ja külmutatud kaupade turustamise vallas on turul tühi koht. Sellest sädemest saigi alguse edulugu, mida Marki ettevõte tänaseks kahtlemata on.

„Kui ma veel piimaringi sõitsin, küsisid inimesed minult sageli, kas tean kedagi, kes tarniks kauplustele jahutatud toiduaineid. Pidasime abikaasa Ann-Mariega nõu ja otsustasime investeerida oma esimesse kahetemperatuurilisse külmutusautosse. See osutus suurepäraseks otsuseks, sest peagi olime tööga niivõrd hõivatud, et piimavedu taandus teisele kohale,” meenutab Mark Clare.

Ettevõtte edu kasvas kiiresti ja 2001. aastal sai Aryzta Foodsist, riigi suurimast eelküpsetatud pagaritoodete valmistajast, üks nende tähtsamaid kliente. CDS on aastate jooksul nende kõrval kasvanud ning oma veokiparki kahekordistanud ja seda laitmatuseni täiustanud. Praegu on kõik Marki sõidukid temperatuuri reguleerimisega, kusjuures enamik võimaldab kaht temperatuuri, ning sõidukite keskmine vanus on alla viie aasta.

„Enne kui hakkasime Aryzta Foodsiga koostööd tegema, ei olnud meil rahaliselt võimalik uusi veokeid osta, seega kasutasime teise ringi omi, mis olid kõik erinevat marki. Töökoormuse kasvades aga mõistsime, et kasutatud veokite pidamisel ei ole suurt mõtet, sest nende hooldusele kulub palju aega ja sel ajal ei saa neid kasutada,” selgitab ta.

Mark kohtus mitme tootjaga, enne kui otsustas Volvo Trucksi kasuks. Esimeste mudelitena tellis ta Volvo FE ja FL-i.

„Peagi leidsime, et need veokid on suurepärased ja sobivad ideaalselt kesklinnas liiklemiseks, sest nendega on kitsastel linnatänavatel lihtne manööverdada. Niisiis läksime taas Volvo juurde, et osta neilt veel veokeid, sest olime otsustanud, et Volvo FL-ist saab meie linnasiseste jaotusvedude veok. Praegu koosneb meie veokipark 90 protsendi ulatuses Volvodest, nii et nende kaubamärgist on saanud ühtlasi meie kaubamärk.”

Linnasisesteks jaotusvedudeks sobiva veoki valimine oli CDS-i jaoks ülimalt oluline, sest Dublini kesklinnas liiklemine on päris keeruline ülesanne. Tegemist on väga tiheda liiklusega kesklinnaga, kus on palju veokeid, sõiduautosid, jalgrattureid ja jalakäijaid, ning CDS-i veokijuhtidel on vaja kinni pidada rangetest ajagraafikutest. Toidu kohaletoimetamiseks ei anta teist võimalust ning 35 tarne korral päevas peab juhil olema lihtne veokist välja saada, tagasi kabiini minna ja kitsastel linnatänavatel sõita. Peale sõiduoskuste oodatakse juhtidelt ka esindusülesannete täitmist, kusjuures nad ei esinda mitte üksnes CDS-i, vaid kõiki meie kliente. Nad läbivad sageli üht ja sama marsruuti, et luua iga kaupluse personaliga tihe isiklik suhe.

Tegemist ei ole ühe mehe tööga – meie edu kuulub kõigile, kes sellesse ettevõttesse kuuluvad.

„Kui inimesi tööle võtame, siis peamine, mida neilt ootame, on hea suhtlemisoskus. Me näeme autojuhtides nii oma ettevõtte kui ka meie klientide kauba esindajaid – nad peavad lävima toiduleti taga olevate töötajatega ja kaupluse juhatajatega, tagades rahulolu nii meie pakutava teenuse kui ka kohaletoodud kaubaga. Seetõttu pöörame suurt tähelepanu väljaõppele, et veokijuhid teaksid täpselt, mida neilt oodatakse nii klientide teenindamise kui ka sõiduoskuste vallas.”

Pakkuda laitmatut teenust on olnud Marki eesmärk esimesest päevast alates. Ta usub, et tema ettevõtte edu pandiks on eelkõige soov klientidele heameelt valmistada, olles paindlikud ja kohandades end nende vajadustega. 

„Me ei tooda ega valmista mitte midagi, vaid oleme klientidele teenust pakkuv ettevõte. Sellisena peame aga pidevalt püüdlema paremuse poole. Me näeme, kuidas kliendi nõudmised muutuvad, ja töötame pidevalt selle nimel, et muutuvatele nõudmistele vastata. Et täita meile pandud kohustusi ja klientidele antud lubadusi, on ülimalt tähtis, et meie pakutava teenuse tase püsiks võimalikult kõrge,” räägib ta.

Mark usub, et peale selge nägemuse selle kohta, mida ta tahab ettevõtluses saavutada, ning häid tulemusi andvate tööprotsesside ja korralike veokite on tema edu taga veel üks oluline tegur – ta mõistab töötajate ärakuulamise tähtsust, küsides pidevalt nende arvamust ja võttes kuulda nende nõuandeid.

„Minu juures töötavad oma ala parimad inimesed ning nad kõik on kaasanud oma oskused ja isikuomadused CDS-i töösse, mängides selle kaudu tohutut rolli lõpptulemuse kujundamisel. Tegemist ei ole ühe mehe tööga – meie edu kuulub kõigile, kes sellesse ettevõttesse kuuluvad. Seega, võites mõni kuu tagasi 2017. aasta parima riikliku veoettevõtte auhinna, tundsime kõik end lihtsalt imeliselt. Tunnid, lõputud päevad ja jõupingutused – kõik see sai ühel õhtul meie 800 kaaslase silme all tasutud,” teatab Mark Clare laialt naeratades.

CDS

Ajalugu: Mark Clare asutas 1997. aastal ettevõtte Clare Distribution Services (CDS) eesmärgiga pakkuda konkurentsitut tippklassi veoteenust.

Teenused: Ettevõte on spetsialiseerunud temperatuurikontrolli vajavatele kaupadele, vedades laiali jahutatud ja külmutatud, aga ka toatemperatuuril säilitatavaid tooteid, vähemal määral ka farmaatsiatooteid.