Veokid

Ökoettevõte

Itaalia lemmikloomatoidu tootja Monge & C Spa on rajanud kõrvalisse Cuneo provintsi rahvusvahelise keskkonnahoidliku ettevõtte. Olulist rolli mängivad selles veokid, mis võimaldavad kütusesäästlikke tarneid kuni 8000 Itaalia kliendile.
Itaalia maanurgas asuvast kodubaasist ekspordib Monge & C Spa lemmikloomatoitu 82 riiki.

Väikeses Monasterolo di Savigliano külas, kus paiknevad ka Monge kontserni tootmisüksused, on päikeseline pärastlõuna. Piirkonnas domineerivad võimsad tehased on ühed Euroopa suurimad ja moodsamad kvaliteetse lemmikloomatoidu tootjad ning tänu integreeritud tootmisahelale on need ka täielikult isemajandavad. Ettevõte teeb kõik ise – alates värske tooraine hankimisest kuni toidu ja konservipurkide tootmise, pakendamise ja tarnimiseni Itaalias. Iga üksuse katusele paigaldatud päikesepaneelid on üks paljudest märkidest, et ettevõtte eesmärk on olla nii keskkonnahoidlik kui võimalik.

 

„Mure keskkonna pärast on meie äritegevusse sügavale sisse juurutatud, sest töötame ümber tapamajade kõrvalsaadusi ja valmistame neist uusi tooteid,“ selgitab pereettevõtte tegevdirektor Domenico Monge.

Monge kontserni lugu sai alguse siinsamas 1963. aastal, kui Domenico isa Baldassarre Monge kanafarmi asutas. Peres oli koer, kes kannatas toitumishäirete all, ja loomaarst soovitas anda talle kanaliha. 

„Olin alles väike laps, kuid mäletan hästi, kuidas isa köögis loomatoitu valmistas ja kiirkeedupotis väikesi konservipurke kuumutas. Ühel hetkel koitis talle, et selliste toodete jaoks on turgu. Nii hakkasimegi vähehaaval oma äri laiendama,“ meenutab Domenico Monge.

Mitu aastat oli nende põhitegevus linnukasvatus, ent kui Domenico ja tema õed vanemaks said, otsustati arendada lemmikloomatoidu tootmist. See osutus väga edukaks strateegiaks. Äri on õitsenud aastaid, mõnikord on suudetud kasumit aasta-aastalt kahekordistada. Praegu on Monge kontsern Itaalias suuruselt kolmas lemmikloomatoidu tootja ja nende tooteid eksporditakse 82 riiki. Kuigi neil on praegu 270 töötajat, on nad siiski jäänud pereettevõtteks, mis tugineb asutaja ideedele.

„Juba algusest peale on isa oma väärtusi meile, meie lastele ja kõigile töötajatele edasi andnud. Austus keskkonna vastu on osa tema eetikast ja töötame pidevalt energiakulu vähendamise nimel. Rakendades energiasäästumeetmeid, nagu päikesepaneelide kasutamine, veekulu vähendamine ja õhemate seintega konservipurkide tootmine, vähendame energiakulu kuni 50 protsenti,“ räägib Domenico Monge ja lisab:

„Meie ettevõtte eelis on integreeritud tootmisahel. Et meie logistika on tootmisplaaniga tihedalt seotud, suurendame tõhusust, vähendame kulusid ja pakume klientidele paremat teenust. See on meie jaoks ülimalt oluline, sest asume kaugel turgudest, kuhu oma valmistooteid müüme.“

Mure keskkonna pärast on meie äritegevusse sügavale sisse juurutatud.

Kuna ettevõte asub piirkonnas, mille teeolud ja ühendused Itaalia peateedega on halvad (siit ka hüüdnimi „Cuneo saar“), on oma logistika käigushoidmine olnud Monge kontserni jaoks oluline algusest peale. Ettevõttele kuulub firma Monge Logistica koos 48 veokiga, millest 40 on Volvod. Veokid võtavad iga päev peale värsket toorainet ja tarnivad selle tehastesse, samuti veetakse kaupa klientide transiidipunktidesse ja Itaalia turu keskustesse. See moodustab kontserni kogumüügist 30 protsenti. Suure jõudluse ja vähese kütusekuluga veokid on üliolulised, sest Cuneo teeolud on karmid – teed on kitsad ja maastik mägine.

„Ostsime esimesed Volvo veokid kaheksakümnendate alguses – kaks Volvo F720, millega ka ise sõitsin. Valisime Volvo nende kvaliteedi pärast ja oleme veokite jõudlusega väga rahul. Volvo on nüüd osa meie traditsioonist,“ räägib Domenico Monge.

Ehkki Monge kontsern on oma veokitega väga rahul, otsivad nad alati viise, kuidas olla veelgi keskkonnasäästlikum. Domenico plaanib osta Volvo LNG veokeid, sest pereettevõtte DNA-s on soov avastada uusi lahendusi:

„Teadus- ja arendustegevus on alati olnud meie edus tähtsal kohal. Gaasimootoriga veokite kasutamine mitte üksnes ei hoia keskkonda. See aitab ka kahandada ettevõtte otseseid ja kaudseid kulusid, sest rakendame kütusekulu vähendamise meetmeid. Ühtlasi aitaks see teha lõpu võitlusele diislikütuse vargustega, sest veeldatud maagaasi niisama lihtsalt paagist välja võtta ei saa,“ räägib ta.

Peale selle kaalub Monge kontsern võimalusi parandada erinevate lahenduste kaudu veokite aerodünaamilisi omadusi ja korraldab veokijuhtidele kütusekulu vähendamise kursuseid. Ettevõte on koostanud ettevõtja sotsiaalse vastutuse (ESV) dokumendi, milles keskkonnahoid ja aus käitumine on olulisel kohal. Iga kord, kui ettevõte palkab uue töötaja, korraldatakse talle ESV-d tutvustav koolitus. Kaks korda aastas korraldab Monge kontsern koolitusi, et kontrollida, kas hea käitumise põhimõtted on edastatud nii töötajatele, klientidele kui ka tarnijatele. 

Gaasimootoriga veokite kasutamine mitte üksnes ei hoia keskkonda. See on kasulik ka ettevõttele, sest otsesed ja kaudsed kulud vähenevad.

„Meie ESV-dokument esindab meie äritegevuse nurgakive. Pöörame veokijuhtide käitumisele suurt tähelepanu, sest nemad esindavad meid klientide ees ja kujundavad turul meie mainet. Ühtlasi teevad nad tihedat koostööd jaekauplustega, sest nemad tarnivad tooteid,“ räägib Domenico.

Ta usub, et ühtehoidmine, tahe omandada uusi oskusi ja professionaalsus on aidanud tagada ettevõtte jõulise kasvu. Nüüdseks on tootmisvõimsus peaaegu lagipunktis – igal aastal toodetakse 70 000 tonni toitu. 2018. aastal avab Monge kontsern uue üksuse, et suurendada toodangut 150 000 tonnini aastas. 

„Meie ettevõtte lugu on suurepärane ja oleme tulemustega väga rahul. Loodan, et areneme samas vaimus edasi,“ ütleb ta. 

 

Veokeskkond:

Monge & C Spa

Asutatud: 1963.
Tegevjuht: Baldassarre Monge.
Tegevdirektor: Domenico Monge.
Turuosa Itaalias: 9,1 protsenti.
Tegevusulatus: Monge tooteid eksporditakse 82 riiki.
Käive: 157 miljonit eurot (2016).
Töötajate arv: 270.
Ühes päevas toodetavate loomatoidukonservide arv: 1 500 000.
Aastane loomatoidukonservide tootmisvõimsus: 127 000 tonni 2017. aastal, oodatav kasv 200 000 tonnini 2018. aastal.
Veokipark: 48 veokit, neist 40 Volvo veokid.
Kasutusaeg (enne müümist): Kuus aastat.
CO₂-heite vähendamine päikesepaneelide abil: 1059 tonni CO₂ aastas.
Aastane elektrikogus (kW), mis toodetakse ülitõhusas soojus- ja elektrienergia koostootmisjaamas: 3 500 000 kW.