Veokid

Volvo Trucks FE Electric ehk ettevõtte teine elektriveok kolme nädala jooksul

Vaid kolm nädalat pärast Volvo Trucksi esimese täiselektrilise veoki Volvo FL Electric turuletoomist laiendab ettevõte oma tootevalikut veel ühe elektriveokiga. Volvo FE Electric on konstrueeritud raskemateks linnasisesteks prügi- ja jaotusvedudeks täismassiga kuni 27 tonni. Euroopas algab müük 2019. aastal.
Volvo Trucks FE Electric ehk ettevõtte teine elektriveok kolme nädala jooksul

Volvo FE Electricu turuletoomisega pakume linnasisesteks vedudeks ulatuslikku elektriveokite valikut. See on veel üks strateegiline samm edasi meie elektritranspordilahenduste arengus. See avab ukse uutele koostöövormidele linnadega, kelle eesmärk on parandada õhukvaliteeti, vähendada liiklusmüra ja ummikuid tipptunni ajal, sest kaubavedu tehakse vaikselt ja heitmevabalt varahommikul või öösel," ütleb Volvo Trucksi president Claes Nilsson.

Esimene Volvo FE Electric - prügiveok, mille pealisehitis töötati välja koos Euroopa suurima veokite pealisehitiste tootjaga Faun - alustab tööd 2019. aasta alguses Saksamaa suuruselt teises linnas Hamburgis.

„Hamburg, mis nimetati 2011. aastal EL-is Euroopa roheliseks pealinnaks, on kaua ja edukalt töötanud rohelise ja kestliku linnaarengu laialdasel edendamisel. See kehtib ka veonduse kohta - Volvo toodetud elektribussid on juba ühistranspordivõrgus kasutusel. Sellest ettevõtmisest saadud kogemused ja ambitsioonid muudavad Hamburgi meie jaoks väga huvipakkuvaks partneriks," ütleb Volvo Trucksi Volvo FL-i ja Volvo FE tooteseeria asepresident Jonas Odermalm.

Ettevõtte Stadtreinigung Hamburg tegevjuhi prof dr Rüdiger Siechau hinnangul on elektriveokite kasutamine linnas suure keskkonnahoiumõjuga.

„Praegu tekitab meie 300 tavalisest prügiveokist igaüks umbes 31 300 kg süsinikdioksiidi aastas. Elektrimootoriga prügiveok, mille aku peab vastu kogu 8-10-tunnise vahetuse, on oluline tehnoloogiline läbimurre. Teine eelis on, et Stadtreinigung Hamburg toodab kliimaneutraalset elektrit, mida saab kasutada akude laadimiseks."

Uus Volvo FE Electric on saadaval mitmes variandis erinevat tüüpi veoülesannete jaoks. Näiteks võib veok olla varustatud Volvo madala sissepääsuga kabiiniga, mis lihtsustab sisenemist ja väljumist ning annab juhile ümbritsevast liiklusest parima ülevaate. Tänu madalale müratasemele ja vibratsioonivabale tööle paraneb ka töökeskkond. Aku mahtuvust saab soovikohaselt optimeerida ja laadida on võimalik nii tavalisest elektrivõrgust kui ka kiirlaadimisjaamas.

„Meie terviklikud elektritranspordilahendused on ette nähtud iga kliendi ja linna konkreetsete vajaduste täitmiseks. Peale veokite pakub meie üleeuroopaline müügiesinduste ja töökodade võrgustik ka kõiki teenuseid alates marsruudi analüüsimisest kuni hoolduse ja rahastamiseni. Teeme tihedat koostööd ka laadimistaristu tarnijatega," ütleb Jonas Odermalm.

Faktid Volvo Trucksi elektriveokite kohta

Volvo FE Electric

• Täiselektriline veok linnasisesteks jaotusvedudeks, prügiveoks ja muudeks rakendusteks linnatingimustes, täismass 27 tonni. 
• Jõuülekanne: kaks elektrimootorit, max võimsus 370 kW (pidevvõimsus 260 kW), Volvo 2-käigulise käigukastiga. Elektrimootorite maksimaalne pöördemoment 850 Nm. Tagatelje maksimaalne pöördemoment 28 kNm.
• Energia salvestamine: liitium-ioonakud, 200-300 kWh.
• Sõiduulatus: kuni 200 km.
• Laadimine: saadaval on kaks erinevat laadimissüsteemi. Kombineeritud laadimissüsteem CCS2: maksimaalne laadimisvõimsus 150 kW DC. Väikese võimsusega laadimissüsteem: maksimaalne laadimisvõimsus 22 kW AC.
• Laadimisaeg: tühjast kuni täielikult laetud akuni (300 kWh) - CCS2 (150 kW) korral umbes 1,5 tundi, väikese võimsusega laadimissüsteemi korral umbes 10 tundi.

Volvo FL Electric
• Täiselektriline veok linnasisesteks jaotusvedudeks, prügiveoks ja muudeks rakendusteks linnatingimustes, täismass 16 tonni.
• Jõuülekanne: elektrimootor, max võimsus 185 kW (pidevvõimsus 130 kW), Volvo 2-käigulise käigukastiga. Elektrimootori maksimaalne pöördemoment 425 Nm. Tagatelje maksimaalne pöördemoment 16 kNm.
• Energia salvestamine: liitium-ioonakud, kokku 100-300 kWh. 
• Sõiduulatus: kuni 300 km.
• Laadimine: saadaval on kaks erinevat laadimissüsteemi. Kombineeritud laadimissüsteem CCS2: maksimaalne laadimisvõimsus 150 kW DC. Väikese võimsusega laadimissüsteem: maksimaalne laadimisvõimsus 22 kW AC.
• Laadimisaeg: tühjast kuni täielikult laetud akuni - kiirlaadimine 1-2 tundi (alalisvooluga laadimine), öine laadimine kuni 10 tundi (vahelduvvooluga laadimine), maksimaalne aku mahtuvus 300 kWh.
Lugege täpsemalt elektripõhise veonduse kohta:
http://www.volvotrucks.com/electromobility