Veokid

IT-põhine lähenemine

Reaalajas teave veoki asukoha ja veetava kauba kohta on ülimalt oluline. See on see, mille Frigolanda Ben van Leeuwen saavutas.
Frigolanda veok.
Frigolanda veokid teenindavad kogu Beneluxi piirkonda, seetõttu on oluline teada iga veoki asukohta.

Reaalajas teave veoki geograafilise asukoha ja veetava kauba kohta on ülimalt oluline. See oli Frigolandas Ben van Leeuweni soov ja selle ta ka sai.

Frigolanda on rahvusvaheline täisteenust pakkuv logistikaettevõte külmutatud ja jahutatud toiduainete sektoris. Ettevõte, millel on kaheksa osakonda Hollandis, Belgias, Saksamaal ja Poolas, tegutseb väga tiheda konkurentsiga turul.

„Kõik võivad pakkuda külmvedu,” ütleb Frigolanda kontserni projektijuht Ben van Leeuwen. „Ent mis oleks, kui teie IT on struktureeritud nii, et kõikidel transpordiahelas on juurdepääs samale teabele? See annaks selge lisaväärtuse, sest saaksite pakkuda reaalajas teavet kogu logistilise protsessi ulatuses. Nii teavad teie klientide kliendid koguni päev varem, mida, millal, kus ja kui palju neile võidakse tarnida, ja müüa kaup kiiremini. See oli minu missioon ja selle nimel hakkasime ka viis aastat tagasi tööle. Volvo Dynafleet mängib selles protsessis põhirolli. See on ühenduslüli meie süsteemide, planeerijate, veokijuhtide, müügiesindaja ja veoki vahel.” 

Frigolanda asutati 1986. aastal. Esialgu tegeles ettevõte ainult külmutatud ja jahutatud toodete ladustamisega. 2003. aastal hakkas võrsuma idee, et ettevõte võiks oma teenuste valikut laiendada, pakkudes tihedat jaotusvõrku. Praegu organiseerib Frigolanda oma klientide kogu tarneahelat. Enamik veetavaid kaupu tulevad ettevõtte enda ladudest ja Frigolanda tegeleb ka püsipartnerite kauba ümberlaadimisega.

Nüüdseks oleme täielikult Volvole üle läinud, sest nende põhiväärtused on meie omadega tihedalt seotud.

Seejärel tarnivad veokid kauba tiheda jaotusvõrgu kaudu hulgimüüjatele ja turustuskanalitesse. Beneluxi piires täidab ülesandeid Frigolanda enda veokipark, mis koosneb 28 veokist. 

„Loomulikult läheneme oma teenusele paindlikult. Ent just seetõttu, et reaalajas teave on integreeritud kulukontrolli jaoks niivõrd oluline, püüame võimalikult palju ise teha. Lõppude lõpuks peab kogu protsessist ülevaate tagamiseks olema veokis üha arenenum sidetehnoloogia.”

Viis aastat tagasi olid 50% Frigolanda veokitest Volvo veokid ja ülejäänud muude tootjate veokid.

„Nüüdseks oleme täielikult Volvole üle läinud, sest nende põhiväärtused on meie omadega tihedalt seotud. Volvo Trucks esindab ohutust, jätkusuutlikkust ja uuendusi – väärtusi, mida me ka ise kindlalt toetame. Samuti pakub Volvo Trucks meile täiesti murevaba teenust. Seda ootavad kliendid meilt, seega eeldame seda ka oma tarnijatelt. Soovime kogu veondustegevuse ja kõikide seotud teenuste jaoks ainult ühte telefoninumbrit. Volvo esindus on selleks kindel partner.” 

Pakutav teenus on väga ulatuslik, sest müügiesindaja võtab vastutuse kogu Frigolanda veokipargi logistika eest. See hõlmab ka haagiseid, külmutusmootoreid ja isegi muude tootjate veokeid. Samal ajal kui Frigolandal on reaalajas ülevaade oma klientide logistikast, kasutab Volvo esindaja Dynafleeti ettevõtte veokite jälgimiseks reaalajas. Seega otsustab veokiesindus, millal vajab veok hooldust ja millal tuleb töökoda külastada. 

„See ei pruugi alati olla mõni nende esindustest,” selgitab van Leeuwen.

„Mõnikord võib olla lihtsam lasta sõidukit mujal hooldada, kui see sobib paremini meie graafikuga. Selline täpne koordineerimine nõuab ilmselgelt tõhusat partnerlust.”

Dynafleeti üks parimaid omadusi on graafika, mis muudab tulemused juhile kergesti mõistetavaks.

Dynafleetil on Frigolandas oluline roll – van Leeuweni sõnul on see ettevõtte süsteemide ja veokite ühenduslüli. Frigolanda on nüüdseks paigaldanud Dynafleeti kõikidesse veokitesse, sh viimastesse muude tootjate veokitesse. Et kõikide tulemuslikkuse põhinäitajate arvutamiseks peab Frigolanda oma veokijuhte jälgima, kasutatakse Dynafleeti ka veoki jälgimissüsteemina sõidutundide arvutamiseks ja sõidumeeriku andmete allalaadimiseks. See on säästnud palju aega. Ettevõte ei kasuta pidevalt kõiki andmeid, vaid valib kindla teema, millele konkreetsel ajavahemikul keskenduda.

„Loomulikult jälgime pidevalt kütusekulu. Minu jaoks on Dynafleeti üks parimaid omadusi nende rakenduse graafika, mis muudab tulemused juhile kergesti mõistetavaks. Kasutame Volvo koolitusruume, et veokijuhte täiendavalt juhendada ja täita kohustusliku standardi nr 95 nõudeid veokijuhtide koolitamise kohta. Tegelikult oleme seda teinud kogu meeskonnaga, et soodustada üksteise paremat mõistmist ja kindlustunnet. See on ju lõppude lõpuks kõige olulisem.” 

 

Frigolanda

Asutatud 1986. aastal. Sellest on arenenud kontrollitava temperatuuriga täisteenust pakkuv logistikaettevõte, millel on kaheksa osakonda Hollandis, Belgias, Saksamaal ja Poolas. Ettevõttel on laopinda 80 000 kaubaaluse jaoks. Peale ladustamise ja jaotusveo pakub Frigolanda lisaväärtusega logistikateenust kogu Beneluxi piirkonnas. Kõikidel osakondadel on miinimumnõudena IFS-i sertifikaat. Frigolanda Poola osakonnal on ainsana sellel maal BRC ja IFS-i sertifikaat. Frigolandal on tugev ja tipptasemel IT, mis võimaldab klientidele pakkuda parimaid reaalajas logistikalahendusi.

Omanikud: H. van Leeuwen ja R. Teeuwen
Töötajad: 160, nendest 30 on veokijuhid.