Veokid

Mugavam ja turvalisem öine sõit öörežiimiga

Volvo Trucksi öörežiim on mõeldud mugavuse suurendamiseks ja nähtavuse parandamiseks öisel sõitmisel. See võimaldab ühe nupuvajutusega kustutada armatuurlaual tarbetu taustavalgustuse.
Öörežiim juhiistmelt.
Öörežiim sobib eelkõige kaugvedude veokijuhtidele öösel sõitmiseks.

Volvo Trucksi liiklusõnnetuste uurimisrühma andmeil on kuni 90 protsenti kõigist veokitega juhtunud liiklusõnnetustest seotud inimteguritega, nagu väsimus, unisus või tähelepanematus. Öösel sõites võib armatuurlaua valgustuse peegeldus mõjuda pimestavalt ja veokijuhi tähelepanu soovimatult kõrvale juhtida. Kaugvedude veokijuhtidele võib see põhjustada väsimust ja juhtida tähelepanu kõrvale ajal, mil veokijuht peaks täielikult keskenduma teele veoki ees. 

 

"Inimese silm on valguse suhtes väga tundlik ja isegi siis, kui veokijuht on täielikult teele keskendunud, võivad armatuurlaua tuled olla häirivad, sest need paistavad veokijuhi vaatevälja äärealal," selgitab Volvo Trucksi tooteomaduste juht Jonas Nordquist.

Veokijuhid saavad ühe nupuvajutusega sisse lülitada öörežiimi, mis on standardfunktsioonina olemas kõigis Volvo FH, Volvo FM ja Volvo FMX-seeria veokites üle maailma 

Öörežiimiga tahame aidata veokijuhil olla ärgas ja keskendunud. Tegemist on väga kiire ja lihtsa viisiga kõrvaldada segavad tegurid ja parandada nähtavust.

Öörežiim kustutab kohe kõik mittevajalikud armatuurlaua tuled, välja arvatud spidomeetri ja tahhomeetri tuled. Ka muude lülitite ja juhtseadiste valgustus lülitub madalaimale režiimile, kuid kõik ohutussüsteemid ja veokijuhile mõeldud teated toimivad edasi.

Tulemuseks on vähem armatuurlaualt peegelduvat pimestavat valgust ja vähem peegeldusi esiklaasil, et veokijuhid saaksid rohkem teele keskenduda. Öörežiim sobib eelkõige kaugvedude veokijuhtidele öösel sõitmiseks, samuti tagurdamisel ja manööverdamisel rasketes ilmastikuoludes või keerulistes tingimustes (näiteks haagise ühendamisel või lahtiühendamisel), sest kõrval- ja tahavaatepeeglis ei ole segavaid peegeldusi.

"Öörežiimiga tahame aidata veokijuhil olla ärgas ja keskendunud," sõnab Volvo Trucksi ohutusjuht Carl Johan Almqvist. "Tegemist on väga kiire ja lihtsa viisiga kõrvaldada segavad tegurid ja parandada nähtavust."

Öörežiim on vaid üks paljudest ohutusfunktsioonidest, mille Volvo Trucks on oma pidevate jõupingutuste juures liiklusohutuse ja veokijuhtide töötingimuste parandamiseks välja töötanud.

"Ei ole olemas ühest lahendust, mis võimaldaks meil ellu viia oma nägemuse liiklusõnnetustevabast ühiskonnast, ning just seepärast töötame liiklusohutuse kallal mitmel rindel," lausub Carl Johan Almqvist. "Otsime pidevalt erinevaid tehnoloogiaid ja lahendusi ning teeme tihedat koostööd transpordiasutuste, linnaplaneerijate, valitsuste, uurimiskeskuste ja ülikoolidega. Öörežiim annab küll vaid väikese panuse liiklusohutuse parandamisse, kuid kõik meie jõupingutused koos muudavad nii mõndagi."