Veokid

Volvo Trucks esitleb: esimene täiselektriline veok Volvo FL Electric

Volvo Trucks esitleb esimest täiselektrilist tarbeveokit – linnasisesteks jaotusvedudeks, prügiveoks ja muudeks rakendusteks ette nähtud Volvo FL Electric. Uue mudeli müük ja seeriatootmine algab Euroopas järgmisel aastal. Selle veoki turuletoomisega saab Volvo Trucksist linnasiseste elektriliste kaubavedude liider.
Volvo Trucks esitleb: esimene täiselektriline veok Volvo FL Electric

„Meil on ääretult hea meel esitleda Volvo esimest tavaliikluseks ette nähtud täiselektrilise veokisarja mudelit. Toetame selle mudeliga kestlikku linnaarengut, sest linnad saavad kasutada elektriveokite eeliseid," ütleb Volvo Trucksi president Claes Nilsson.

Parem õhukvaliteet ja vaikne müra annab linnades elamuehituse ja taristu planeerimiseks vabamad käed. Heitgaasivaba elektriveokit saab kasutada nii siseterminalides kui ka keskkonnavööndites. Madal müratase võimaldab töötada ka öösel, vähendades nii päevast liiklustihedust.

Turul on elektriveokite vastu suur huvi. Mitmed potentsiaalsed kliendid on uurinud, milliseid võimalusi uus tehnoloogia pakub ja kuidas mõjutab see nende tegevust.

„Et üleminek oleks ohutu ja sujuv, pakume klientidele terviklahendusi, mis põhinevad iga kliendi konkreetsetel vajadustel - olgu selleks sõidutsükkel, kandevõime, kasutuskindlus, sõiduulatus või mõni muu omadus. Selline lahendus hõlmab kõike alates marsruudi analüüsimisest ja aku optimeerimisest kuni hoolduse ja rahastamiseni.

Volvo Trucks teeb tihedat koostööd mitmete laadimisseadmete tarnijatega. Nagu alati on eesmärk pakkuda klientidele suurt kasutuskindlust ja jõudlust," ütleb Volvo Trucksi Volvo FL-i ja Volvo FE tootestrateegia juht Jonas Odermalm. 

Volvo Trucksi pakkumise taga on Volvo kontserni oskusteave elektritranspordi lahenduste alal. Sõsarettevõte Volvo Buses on alates 2010. aastast müünud üle 4000 elektribussi. Volvo FL Electricu liikumiseks ja energiasalvestuseks kasutatav tehnoloogia on algusest peale põhjalikult järeleproovitud ning seda toetab ka Volvo Trucksi ulatuslik müügi, hoolduse ja varuosade tarnimise võrgustik. 

„Teame omast kogemusest, kui oluline on, et linnad, energiatarnijad ja sõidukitootjad teeksid laiaulatusliku elektrienergia kasutuselevõtmise nimel koostööd. Ahvatlevate stiimulite, kokkulepitud standardite ning linnaplaneerimise ja laadimistaristu laiendamise pikaajalise strateegia abil on see protsess märksa kiirem," selgitab Jonas Odermalm.

Volvo Trucks usub, et elektritootmise ja akudega seotud probleemide lahendamiseks tuleb elektrienergia kasutuselevõtmisse transpordisektoris suhtuda terviklikult.

„Näiteks akude tooraine vastutustundlikuks ammutamiseks teeb Volvo kontsern koostööd võrgustikuga Drive Sustainably, kellel on selle probleemi jälgimiseks spetsiaalne üksus. Samuti on Volvo kontsern kaasatud mitmesse projekti, mis annavad elektrisõidukite akudele uue elu ja taaskasutavad neid energia salvestamiseks.

Kõik akude käitlemisega seotud küsimused ei ole veel lahendust leidnud, kuid teeme kontsernis ja partneritega aktiivselt koostööd, et edendada arendustegevust ja luua vajalikke lahendusi," räägib Jonas Odermalm.

Esimesed Volvo FL Electricu veokid alustavad regulaarset tööd Volvo Trucksi kodulinnas Göteborgis.

Faktid
• Täiselektriline veok linnasisesteks jaotusvedudeks, prügiveoks ja muudeks rakendusteks linnatingimustes, täismass 16 tonni.
• Jõuülekanne: 185 kW elektrimootor, max võimsus / 130 kW pidev väljundvõimsus, kahekäiguline käigukast, kardaanvõll, tagatelg. Elektrimootori maksimaalne pöördemoment 425 Nm. Tagatelje maksimaalne pöördemoment 16 kNm.
• Energia salvestamine: 2-6 liitium-ioonakut, kokku 100-300 kWh. 
• Sõiduulatus: kuni 300 km.
• Laadimine: vahelduvvooluga laadimine elektritoitevõrgu kaudu (22 kW) või alalisvooluga kiirlaadimine CCS/Combo2 kaudu (kuni 150 kW). 
• Laadimisaeg: tühjast kuni täielikult laetud akuni - kiirlaadimine 1-2 tundi (alalisvooluga laadimine), öine laadimine kuni 10 tundi (vahelduvvooluga laadimine) maksimaalse aku mahtuvusega 300 kWh.
• Esimesed kaks Volvo FL Electricu veokit hakkavad tööle jäätmete kogumise ja ringlussevõtu ettevõttes Renova ja veoettevõttes TGM.
• Projekti Off Peak City Distribution käigus uuriti öiste kaubavedude mõju Stockholmi kesklinnas. Tipptunniliiklust vältides suutsid veokid teha töö kolmandikuga sellest ajast, mis kulunuks töötamisele päeval.

Link kõrgresolutsiooniga piltidele: http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?recordsWithCatalogName=Volvo+Trucks:34572,Volvo+Trucks:34573,Volvo+Trucks:34574,Volvo+Trucks:34575