Veokid

Volvo Ocean Race võistlusega Göteborgis alustavad tööd ka Volvo elektrilised liigenbussid

Volvo Ocean Race viibib Göteborgis 14–21. juunil. Samal ajal alustavad linnas tööd ka kaks täiselektrilist liigendbussi, mis transpordivad külalisi kesklinnast sündmuspaika Frihamnenis. Peale võistlust testitakse uusi busse, mis suudavad vedada 135 reisijat, tavaliikluses liinil 16. Elektrilised liigendbussid on osa ElectriCity projektist, mis 2015. aastast on toonud linnatänavatele ja 55. liinile kümme elektribussi.
Volvo Ocean Race electric buses

"Nende kahe täiselektrilise liigendbussiga võtame järgmise sammu väiksema ja heitmevabama ühistranspordi suunas Göteborgis ja Lääne-Rootsis. Loodame, et võimalikult palju linnaelanikke ja külalisi kasutavad võimalust kogeda uue põlvkonna bussitransporti," ütleb Ulrika Frick, (Roheline erakond), Västra Götaland regionaalse transpordikomittee liige.

Lisaks sellele, et tegemist on elektribussidega, on bussidel veelgi mitmeid innovatsioone, mis muudavad bussisõidu reisijatele lihtsamaks ja mugavaks. Näiteks on bussidel neli topeltust, suur takistusteta põrandaruum ning ergonoomilised hoidekohad ja seljatoed seisvatele reisijatele. Eesmärgiks on, et suurem hulk reisijaid saaks kiirelt ja mugavalt sisenedea ja väljuda peatustes, samas oleks teekond ise võimalikult mugav.

Bussis on lisaks tasuta Wi-Fi, nutiseadmete laadimisvõimalus ja ekraanid, millel informatsioon liikluse kohta.

Volvo Ocean Race võistluse ajal 14-21. juunil sõidavad elektrilised liigendbussid Nordstani ja Frihamneni vahel. Alates 25. juunist hakkavad bussid sõitma liinil EL16, mis on osa Västtrafik'u liinist 16. Hommikuti ja õhtuti sõidab buss peatuste Eriksbergstorget ja Nordstan vahel, päeval ka peatuste Eriksbergstorget ja Sahlgrenska Ülikooli haigla vahel. Liinile lisatakse kaks uut peatust ja kaks eksisteerivat peatust (Eriksbergstorget ja Lindholmen) saavad uued katusealused. Kuna elektribusside puhul on tegemist prototüüpidega, siis sõidavad nad tavapäraste liiniaegade väliselt.

Uued elektrilised liigenbussid on osa projektist ElectriCity, kuhu kuuluvad kogukonna, tööstuse ja Göteborgi linna esindajad ning testitakse, demonstreeritakse ja hinnatakse uusi jätkusuutlikke linnaliikluse. 
ElectriCity toob kokku projekti partnered Volvo Group, Västra Götaland regioon, ühistranspordi pakkuja Västtrafik, Göteborgi linn, Chalmersi ülikool, Rootsi energiaagentuur, Johanneberg teaduspark, Lindholmen teaduspark, Göteborg Energi, Ericsson, Älvstranden Utveckling, Keolis, Akademiska Hus ja Chalmersfastigheter.

Liigendbussi projekti juhivad Volvo, ühistranspordi pakkuja Västtrafik, Göteborgi linn, Göteborg Energi ja Transdev.

Lisainformatsiooni projekti kohta leiate electricitygoteborg.se