Veokid

Volvo Trucks esitab kütusekulu ja CO2-heite deklaratsioonid veel enne, kui see uute õigusaktide järgi kohustuslikuks muutub

Peagi muutub erinevate veokite ja mudelite kütusekulu ja keskkonnamõju võrdlemine Euroopa veokiostjate jaoks lihtsamaks. Volvo Trucks võtab kütusekulu ja CO2-heite deklaratsioonid kasutusele juba nüüd, enne kui see uutele veokitele alates 1. jaanuarist 2019. aastal seadusega kohustuslikuks muutub.
 Volvo Trucks will submit fuel consumption and CO2 emissions declarations

„Me ei näe mingit põhjust seaduse jõustumiseni oodata, vaid soovime anda klientidele võimaluse neid deklaratsioone kohe kasutama hakata. Nii on ka veoettevõtjate klientuuril lihtsam erinevate vedajate uute veokite CO2-heiteid kontrollida ja võrrelda, mis võib neile vedaja valimisel abiks olla," sõnas Volvo Trucksi keskkonna- ja innovatsioonidirektor Lars Mårtensson.

Alates 2018. aasta juunist saab iga ostja, kes kaalub Volvo uue veoki soetamist, küsida edasimüüjalt eeldeklaratsiooni ja tutvuda veoki kütusekulu ja CO2-heitega. Teave põhineb iga sõiduki konkreetsel spetsifikatsioonil ja erinevatele standarditud sõidutsüklitele. Lõplik deklaratsioon antakse üle koos veokiga.

„Deklaratsioon täiendab meie edasimüüjate eriteadmisi ja kogemusi. Iga kliendi vajadustest lähtuvalt pakuvad spetsialistid täislahendust - alates optimeeritud kütusekuluga sõidukitest kuni transpordiinfosüsteemide ja juhtide säästva sõidu koolitusteni.

Ühisnimetaja Kütusenõuanne alla on Volvo Trucks koondanud kõik teenused, mis aitavad kliendil kütusekulu ja keskkonnamõju minimaalsena hoida. See hõlmab personaalseid kütusenõustajaid, kes pidevalt juhtimisstiili jälgivad, analüüsivahendeid, mis aitavad leida ja säilitada pikaajalise kütusesäästu, ning teadusuuringuid erinevate kütusesäästu võimaluste kohta. Paljudel juhtudel on kütusekulu tänu terviklikule lähenemisele vähendatud kuni 5% võrra.

Faktid
Alates 2018. aasta juunist esitab Volvo Trucks uute veokite kütusekulu ja CO2heite deklaratsioonid. Euroopa Liidus muutub deklaratsioonide esitamine kohustuslikuks 2019. aasta 1. jaanuarist ja see on üks meetmetest, mille EL võtab raskeveokite keskkonnamõju minimeerimiseks. Kütusekulu ja CO2 -heite jälgimisele ja aruandlusele hakkavad uued reeglid kehtima 2020. aastal. CO2-heitele kehtestatakse piirangud 2025. aastal.

Deklaratsioonis esitatud andmed leitakse iga sõiduki kohta eraldi ning need tuginevad tehasespetsifiktsioonidel ja -rakendusel.

Deklareeritud väärtused saadakse standarditud ja ELis sertifitseeritud sõidutsüklite mudelite alusel.

Euroopa keskmise veoettevõtja jaoks moodustab kütus umbes kolmandiku kõigist kuludest.

Alates 1990ndate algusest on Volvo Trucks uute veokite kütusekulu vähendanud viiendiku võrra. Aluseks on 1991. aasta Volvo F12 ja 2016. aasta Volvo FH13 vaheline võrdlus.

Pildiallkiri: Uutes deklaratsioonides esitatud kütusekulu ja CO2-heite väärtused on arvutatud standardse, ELis sertifitseeritud mudeli alusel, mis võtab arvesse väga paljusid muutujaid.