Veokid

Volvo Trucks kiirendab kliimasõbraliku transpordi arengut

18. veebruaril võttis Euroopa Liit vastu otsuse reguleerida raskeveokite heitgaase. Arengu kiirendamiseks jätkab Volvo Trucks jätkuvalt suurte investeeringutega kliimasõbralikumatesse transpordilahendustesse. Siiski on vaja täiendavaid meetmeid, et stimuleerida nõudlust madala CO2 veokite järele.
Kütusekulu kaugliinidel võib väheneda peaaegu kolmandiku võrra. Seda näidati Volvo Trucks 2017. aasta kontseptsiooniveokiga.

"Raskeveokite heitkoguste vähendamine on äärmiselt oluline ning see on meie jätkusuutliku transpordi algatuse jaoks tähtis. Meil, Volvo Trucksil, on hea meel see väljakutse vastu võtta. On loomulik, et Euroopa Liit kehtestab nüüd CO2 heitkoguste piirangud. Ülemineku kiirendamiseks soovime siiski näha ka tugevamaid rahalisi stiimuleid klientidelt, kes võtavad juhtpositsiooni ning valivad kliimasõbralikumad sõidukid," ütles Volvo Trucks president Roger Alm.

Elektrilised veokid aitavad vähendada COheitkoguseid. Volvo Trucks esitles oma esimesi elektrilisi veokeid 2018. aastal ning sel aastal algab seeriatootmine. 

“Oleme staadiumis, kus tehnoloogia on peatselt valmis laiemaks rakenduseks raskeveokite näol. Nõudluse suurenemisel ning uue laadimise infrastruktuuri laiendamisega on võimalik ka mahu kiirem kasv, mis muidu ei oleks võimalik, " ütles Volvo Trucks innovatsioonidirektor Lars Mårtensson.

Teiste kliimalahenduste hulka kuuluvad maagaas ning biogaas. Volvo FH vedeldatud maagaas vähendab COheitkoguseid võrreldes diiselkütusega umbes 20 protsenti. Biogaasiga saab mahutist sõidukini vähendada heitkoguseid 100% võrra. 

Samal ajal jätkab Volvo Trucks diiselmootorite arendamist, mis moodustavad hetkel absoluutse enamuse oma müügist. Alates 1990. aastate algusest on kaugvedude Volvo veoauto kütusekulu ning COheitkogused vähenenud ligikaudu 20 protsenti. Samas on ruumi parendusteks tõhusamate jõuseadmete ning parema aerodünaamika näol. Iga veok peab olema spetsiifilise transpordi jaoks optimeeritud.

Euroopa Liit on kehtestanud sõidukitootjatele kindla ajakava heitkoguste piiramiseks. Samas on tööstuses olnud juba mõnda aega prioriteediks kütusesäästlikuse parandamine ning tingitud kliimamõjude vähendamine, osaliselt seetõttu, et kütusekasutus moodustab umbes ühe kolmandiku ettevõtte kuludest. 

"Meie eesmärgiks on klientidele alati pakkuda optimaalset ja energiatõhusat terviklahendust, " ütles Lars Mårtensson.

Volvo Trucks klientidel on samuti suur huvi muuta transport kliimasõbralikumaks. Toetused või maksusoodustused peaks laiendama neile, kes otsustavad investeerida kliimasäästlikku tehnoloogiasse

"Uued tehnoloogiad, mis aitavad vähendada COheitmekoguseid, peavad kiirelt saama turule siseneda. Ülevaatuse ning sertifitseerimisprotsessi kiirendamine ametiasutuste poolt aitaks tutvustada transpordisektoris uusi lahendusi.

Euroopa Liidu raamistik hõlmab tegelikke heitmekoguseid, kuid Volvo Trucks on lähenenud sellele laiemalt. 

"Kui kõik koos töötavad transpordis sama eesmärgi nimel, siis saame oluliselt vähendada kliimamõju. Parem logistika ja ligipääs biokütusele, kütusesäästlikud koolitused juhtidele, aerodünaamilised haagised, parem tee seisukord ning laiendatud võimalused kasutamaks kõrgema võimsusega sõidukeid, on vaid mõned võimalused, kuidas erinevad osapooled saavad kaasa aidata, " ütles Lars Mårtensson. 

Faktid

  • Uus Euroopa Liidu regulatsioon raskeveokit COheitmekoguste kohta kehtib sõidukitele, mis on toodetud ja registreeritud 2019. aastal või hiljem.
  • Keskmisi heitmekoguseid peab alates 2025. aastast vähendama 15 protsenti ning alates 2030. aastast 30 protsenti (võrreldes 2019. aastaga).
  • Raskeveokite liiklus moodustab pea 5 protsenti Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside koguheitest.

Lisainformatsioon:
Birgit-Helis Heinsalu
Volvo Estonia OÜ, turunduskoordinaator
Email: birgit.heinsalu@volvo.com
Phone: +372 5681 4757

Film: https://youtu.be/oPW15HkbKWU

Euroopa Liidu CO2 infograafik PDF

Volvo Trucks pakub transpordilahendusi. Klienditugi on tagatud globaalse võrgustiku vahendusel, kuhu kuulub 2100 edasimüüjat ja töökoda enam kui 130 riigis. Volvo veokeid toodetakse 15 riigis üle maailma. 2018. aastal tarniti klientidele enam kui 127000 Volvo veokit. Volvo Trucks on osa Volvo Grupist, mis on üks maailma juhtivaid veoki-, bussi- ja ehitusmasinate ning mere ja tööstusmootorite tootjaid. Volvo Grupp pakub ka finantseerimise ning teeninduse terviklahendusi. Volvo Trucks põhiväärtusteks on kvaliteet, ohutus ja keskkonnahoid.