Veokid

8 soovitust ohutuks liiklemiseks talvistes oludes

Talvised olud ja lumised ilmad on taas kohal. Kuidas liigelda talvistes oludes ohutult ja turvaliselt? Mida võiks enne teele asumist kontrollida ning mida tasub silmas pidada puhkeajal? Soovitusi ja nõuandeid jagab Koit Kolganurm, Volvo Estonia veokijuhtide koolitaja.

VALI ÕIGE KÜTUS

Iga ilma jaoks on oma kütus, ära sõida suurtesse miinustesse suvekütusega. Seda nõuannet tasub silmas pidada eriti just diisemootoriga auto omanikel.

VALI ÕIGED REHVID

Talvised teed nõuavad sobivat rehvivalikut. Seda tasub silmas pidada ka riikides, kus igapäevaselt lund ei esine, kuid näiteks kõrgemal mägedes sõites seda siiski leidub.

HOIA AKU KONTROLLI ALL

Juhid veedavad üldiselt oma puhkeaja veokis, siis peaks aku olema kontrolli all, et ka külmema öö järel veok hommikul käivituks. Teisalt ei tasuks mootorit terveks ööks “põksuma” jätta kartuses, et veok ei pruugi hommikul käivituda.

HOIA PIKIVAHET

Tähtsaim ja tõhusaim tegur libedal teel sõites on piisav pikivahe eessõitjaga. Jäta see pikem kui ühe sõiduki jagu, rohkem on parem! Kui pikk see peaks olema? Sellele annab vastuse järgmine punkt.

TESTI OMA VEOKI OMADUSI 

Esimese libedusega tasub alati testida oma veoki omadusi järsul pidurdamisel ning samuti ka manööverdamisel. Viimast testi ohutul teelõigul, kus on ootamatu tulemuse korrigeerimiseks piisavalt ruumi. Uuematel veokitel reguleerib EBS sõiduki pidureid vastavalt rooli suunale ning võimaldab ka põhjapiduriga suunata sõiduk ohutumasse suunda, kuid selleks peab olema ABS aktiivne (NB! pidur põhjas).

VEENDU NÄHTAVUSES

Miinuskraadidega ei pruugi toimida ka suvine aknapesuvedelik. Tundub pisiasi, kuid kui äkitselt aknast enam välja ei näes, siis võib kergesti sattuda paanikasse, pidurdada järsult ja kaasliiklejatele ootamatult. Akende läbipaistvus laiemalt on oluline, sest kui aken on seest kas määrdunud või kividest ära täksitud, siis näiteks vastu madalat päikest pole taas muud võimalust kui teistele liiklejatele ootamatu pidurdus või teelt kõrvale kaldumine.

ÄRA ALAHINDA RIIETUST

Külmemal ajal on mõistlik hoida veokis ka soojemat riietust juhuks kui teel peaks midagi valesti minema ning ootamatult on vaja pikemat aega ühes kohas oodata. Üldjuhul maantee ääres ei ole veokijuhte ootamas soojakud, hõreasustatud alades võib järgmine sõiduk mööduda alles järgmisel päeval, kui sedagi. Nagu öeldakse, “ei ole olemas halba ilma, on valesti valitud riietus”.

HOIA TELEFONI AKU LAETUNA

Eelmise punkti täienduseks on oluline hoida ka telefoni aku alati piisavalt laetuna, et vajadusel saaks abi kutsuda.

Turvalist ja mõnusat talvist liiklemist!