Veokid

Valio Eesti AS proovis uusi Volvo elektriveokeid: “ Proovisõidul avaldas enim muljet veoki vaiksus, vibratsiooni puudumine ja sujuv kiirendus.”

Tulevik on alternatiivenergia päralt, see on kindel. Esimese eestlasena käis hiljuti Volvo Trucks peakontoris Göteborgis uute elektriveokitega tutvust tegemas Valio Eesti AS transpordijuht Mait Märtin. Selles loos tuleb juttu nii Valiost, selle veokipargist, ettevõtte transpordivajadustest täna ja tulevikus. Loomulikult räägime ka sellest, milline oli tema esmatutvus uute Volvo elektriliste raskeveokitega.
Volvo raskeveokeid proovis esimesena Eestis Valio Eesti AS
Esimese eestlasena käis hiljuti Volvo Trucks peakontoris Göteborgis uute elektriveokitega tutvust tegemas Valio Eesti AS transpordijuht Mait Märtin.

Valio kaubamärk on ilmselt igale eestlasele tuttav, kuid kuidas tutvustate ettevõtet ja äri ise?  

Valio Eesti on 1992. aastal asutatud üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid, mis toodab ja turustab peamiselt Kesk – ja Lõuna-Eesti farmide piimast valmistatud värskeid piimatooteid ja juustusid.  Ettevõtte täiendab oma tootevalikut igal aastal, tootes kokku ligi 300 erineva piima- ja juustutoote. Valio Eesti tooted valmivad kahes Lõuna-Eestis paiknevas tehases – Valio Laeva Meiereis ja Valio Võru juustutehases. 

Valio Eesti toodete loomise aluseks ning kvaliteedi garantiiks on parima kvaliteediga puhas kodumaine piim. Meie tooted ei sisalda sünteetilisi toiduvärve, vähendame pidevalt toodetes kasutatavate lisaainete hulka ja 98% Alma brändi all müüdavast tooteportfellist on säilitusainetevaba ning see osakaal suureneb pidevalt. Kõik Valio Eesti poolt toodetavad tooted läbivad enne müügile jõudmist põhjaliku mitmeetapilise kvaliteedikontrolli vastavalt Valio rangetele kvaliteedinõuetele, et tarbijateni jõuaks vaid parim.

Valio Eesti piimatooteid leiab Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Ameerika Ühendriikidest, Itaaliast, Saksamaalt, Küproselt ja muudest Euroopa riikidest. Eesti turul on Valio esindatud olulisimates piimatoodete kategooriates: piimad, keefirid, koored, hapukoored, jogurtid, kohupiimakreemid, kodujuustud, juustud, rasvad ja määrded. Eestist väljaspool tegutsetakse peamiselt juustu- aga ka funktsionaalsete värskete piimatoodete segmentides.

 

Mis on Valio Eesti äritegevuse aluseks, mida peate oluliseks?

Ettevõtte äritegevuse aluseks on kvaliteetsed, tervislikud ja maitsvad piimatooted ning rahulolevad tarbijad, koostööpartnerid ja töötajad. Sellest on kantud ka tunnuslause: „Et tunneksid end hästi!“. Valio Eesti on ainus piimatööstus Eestis, mida on tunnustatud keskkonnasertifikaadiga 14001. See tähendab, et võtame vastutuse keskkonna ees hankides keskkonnamõjusid vähendavat tehnoloogiat, kasutades säästlikult toorainet ja energiat ning soodustades taaskasutatavate, taasringlusesse võetavate ja energiasäästlike pakendite kasutamist.

Keskkonnaalane ISO sertifikaat on kinnitus sellest, et oleme oma tegevusprotsessid põhjalikult kaardistanud ning selle tulemusena on võimalik kokku hoida kulusid ja tõsta efektiivsust, vähendada keskkonnakulusid, olla paremini vastavuses seadustega ning anda igale tarbijale kindlus, et nende lemmiktooted on valmistatud keskkonnasõbralikult ja –säästlikult.

Kui suur on ettevõtte masinapark ning milleks veokeid peamiselt kasutatakse? Kui paljud neist on Volvo veokid?

Toorpiima kokkuveoks kasutame oma veokeid mida on kokku 9, millest üks on Volvo. Veokid on täishaagistega varustatud piimakogumisveokid. Kõik meie veokid vastavad Euro 6 nõuetele ja pole vanemad kui 4 aastat. Valmistoodangu laialiveo teenus on küll sisse ostetud.

Millised märksõnad on Valio kui kliendi ja veokite kasutaja jaoks olulised?

Nii nagu eespool sai välja toodud, siis väärtustame nii oma äritegevuses kui ka transpordist rääkides keskkonnasäästlikust. Kindlasti on veokitest rääkides olulised märksõnad ka selle töökindlus ja ökonoomsus. Auto hooldustega seonduv peab olema lihtne ja mugav ning töid teostavad töökojad pädevad partnerid. Samuti peame oluliseks, et juhi töökoht oleks võimalikult mugav ja sõitmine stressivaba.

Esimese eestlasena avanes Teil hiljuti võimalus proovida Volvo elektriveokit.  Rääkige palun sellest kogemusest ja muljetest lähemalt? 

Esmalt, suur tänu selle võimaluse eest näha ja proovida Volvo tulevikutehnoloogiat. 

Minu jaoks oli üllatavaim jõuülekande kompaktsus, mis võrreldes sisepõlemismootoriga oli oluliselt väiksem, kergem ja koosnes vaid vähestest liikuvatest osadest ja agregaatidest. Kuna kabiini all peaks seeläbi olema rohkem ruumi (täpselt ei tea, kuid mootorit seal ju enam pole), siis see loob suurepärased eeldused inseneridele disainimaks veel mahukamaid ja mugavamaid kabiine. Aku küll muidugi oli suur ja raske.

Proovisõidul avaldas mulle enim muljet veoki vaiksus, vibratsiooni puudumine ja sujuv kiirendus. Kindlasti ei saa seda kogemust võrrelda igapäevase tööga elektrisõiduki roolis, kuid esmamulje on väga positiivne. Kahjuks küll varjutab seda kõike täna Eestis vajaliku laadimistaristu puudumine, samuti seab elektriveok sõiduulatusele teatavad piirid. 

Kas Valio kaalub tulevikus  traditsiooniliste veolahenduste kõrval ka alternatiivseid võimalusi (nagu elektriveokid) kasutamist? Kui jah, siis millistel põhjustel?

Valio Eesti veokipargis on juba täna kaks surugaasil töötavat veokit, mille kütusest 60% moodustab biogaas. Meie emafirma Soomes kasutab toorpiima varumisel nelja Volvo veokit, mis kasutavad kütusena veeldatud biogaasi (LBG). 

Seega jaa,  kindlasti oleme avatud uutele tehnoloogiatele ning seeläbi oma süsinikjalajälje vähendamisele.

Kaugema eesmärgina plaanime aastaks 2035 võtta kasutusele piimakogumisautod, mis kasutavad kütusena vaid taastuvenergiat nagu biogaas või taastuvtoorainel põhinevat diislikütust, vesiniku või elektrit. Elektriveokite kasutamiseni ei jõua me veel täna ega ka homme, kuid tulevik on kindlasti elektiveokite päralt. Selle eelduseks on muidugi korraliku laadimistaristu väljaehitamine, et elektriveokite kasutamine oleks võimalik ka pigemate vedudel. Esmajärjekorras leiavad ilmselt elektriveokid kasutust linnades, näiteks jaotusvedudel või prügivedudel. Loodame, et tehnoloogia arenguga areneb edasi ka akutehnoloogia ja akud muutuvad energiatihedamaks, et saaks vähemate laadimistega läbida tulevikus pikemaid teekondi.  

Oluline on märkida, et elektriveokite kasutuselevõttu kiirendaks kindlasti ka riigipoolsete toetusmeetmete ja soodustuste võimalused. 

 

Soovid lisainfot Volvo elektriveokite kohta? Küsi lisa:

Ringo Kristelstein  |   +372  5197 1075 |  E-mail: ringo.kristelstein@volvo.com