Veokid

Volvo Trucks katsetab avalikel teedel vesinikkütusega elektriveokeid

Ainult veeauru eraldavad vesinikkütusega kütuseelemendiveokid on Volvo Trucks’i heitgaasivaba tooteportfelli oluline osa. Nüüd on sõidukid läbinud olulise verstaposti – proovisõidud avalikel teedel.
Volvo Trucks tests hydrogen-powered electric trucks on public roads
Karmid tingimused Põhja-Rootsi avalikel teedel koos jää, tuule ja rohke lumega loovad ideaalse testimiskeskkonna. 

Eelmisel aastal esitles Volvo Trucks esimest korda oma kütuseelemendiga elektrilisi veokeid. Need heitgaasivabad veoautod kasutavad pardal elektri tootmiseks vesinikku ja suudavad sõita pikki vahemaid, mistõttu sobivad pikemateks transporditöödeks.

Nüüd on veokeid esimest korda testitud avalikel teedel. Aga mitte mis tahes avalikul teel. Et ülesanne oleks eriti keeruline, on katsed läbi viidud Põhja-Rootsi polaarjoone kohal – äärmiselt külmas kliimas.

“Veokid sõidavad seitse päeva nädalas ja iga ilmaga. Karmid tingimused Põhja-Rootsi avalikel teedel koos jää, tuule ja rohke lumega loovad ideaalse testimiskeskkonna,“ ütleb Helena Alsiö, Volvo Trucks Powertrain Product Management asepresident. "Mul on hea meel tõdeda, et testid kulgevad hästi, kinnitades katseid, mida tegime eelnevalt nii digitaalselt kui ka meie kinnisel katserajal Göteborgil lähedal.”

Vesinikkütusel töötavad kütuseelemendiga elektriveokid sobivad eriti hästi pikemate vahemaade läbimiseks ja olukordades, kus ainult akude kasutamine pole võimalik: näiteks maapiirkondades, kus puudub laadimistaristu.

Kaubanduslikult saadaval selle kümnendi teisel poolel

Volvo pakub praegu veokitööstuse kõige laiemat akudega elektriveokite tootevalikut kuue seeriatootmises oleva mudeliga, mis on mõeldud väga erinevatele transpordiliikidele linnades ja nende vahel.

Kütuseelemendiga elektriveokid on saadaval selle kümnendi teisel poolel. Katsed veoettevõtetega algavad paar aastat enne turuletoomist.

Arengu kiirendamiseks on Volvo Group ühendanud jõud Daimleriga, et arendada ja toota kütuse-elemendisüsteeme, mis on kohandatud raskeveokite jaoks.

CO2 vähendamine on võimalik juba täna

Vedajatele, kes soovivad juba praegu pakkuda heitgaasivaba transporti, pakub Volvo Trucks praegu kuut erinevat akuga elektrimudelit ning veokeid, mis töötavad taastuvatel kütustel, näiteks biogaasil. 

“Me peame tegutsema kohe, et peatada globaalne soojenemine. Sõltumata transpordiülesannetest või sellest, kus maailma osas meie kliendid tegutsevad, ei ole aega oodata. Mõne aasta pärast on meie klientidel võimalik oma veoautodelt CO2 heitgaasid täielikult kõrvaldada,” ütleb Roger Alm, Volvo Trucks’i president.

Faktid

Volvo vesinikkütusega kütuseelemendiveokid kasutavad kahte kütuseelementi, mille võimsus on 300 kW elektrienergiat.

Roheline vesinik on lõputu ressurss, mida toodetakse taastuvate energiaallikate, näiteks tuule, vee ja päikese abil.

 

LINK kõrge resolutsiooniga piltidele

LINK filmile kütuseelemendiveokite talvisest testimisest

Lisainfo saamiseks võtke palun ühendust: 

Ringo Kristelstein
Sales Manager Baltic North
ringo.kristelstein@volvo.com
+372 5197 1075

Volvo Trucks pakub keskmiste ja raskeveokite täieliku valikuga terviklikke transpordilahendusi nõudlikele ja professionaalsetele klientidele. Kliendituge pakutakse ülemaailmse edasimüüjate võrgustiku kaudu, millel on 2200 teeninduspunkti umbes 130 riigis. Volvo veokite tootmine toimub 12 riigis üle kogu maailma. 2023. aastal tarniti üle maailma umbes 145 000 Volvo veokit. Volvo Trucks kuulub Volvo kontserni, mis on üks maailma juhtivaid veoautode, busside, ehitusseadmete ning laeva- ja tööstusmootorite tootjaid. Samuti pakub kontsern finantseerimise ja teeninduse terviklahendusi. Volvo Trucks põhiväärtused on kvaliteet, ohutus ja keskkonnahoid.