Veokid

Eesti Vabariik 100 – Eesti vägilane "Suur Tõll" Skandinaavia teedel

Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamise puhul soovis transpordiettevõte Kauritel midagi erilist teha. Mitmete kaalumiste tulemusena sündis kunstiprojekt, kus Jüri Arraku legendaarne Suur Tõll veoki kabiinile jõudis. Suurt Tõllu võib nüüd kohata Skandinaavias veoki Volvo FH külgedel. Kunstiprojekti eesmärgiks tutvustada Eesti kunsti (ja terve põlvkonna Eesti laste unenägusid) Eesti Vabariigi 100. juubeli puhul väljaspool Eestit.
Eesti Vabariik 100 – Eesti vägilane "Suur Tõll" Skandinaavia teedel

Soov veokeid silmapaistvamaks muuta tekkis ettevõtte Kauritel juhil Marko Novikul suvisel veokimessil, kus lähiriikide tuunitud veokeid esitleti. Tekkis küsimus, miks Eesti veokeid sarnaselt ei kaunistada. Eestlastlikult leiti lõpuks lahendus aga veidi teistmoodi, nimelt oli Kauriteli juhile lapsepõlvest kustumatu mulje jätnud animafilm ja raamat "Suur Tõll", mille kunstnikuks Jüri Arrak.

Kauriteli juhatuse liikme, kelle nimi kokkusattumise tulemusena Piret, suhtlemine kunstnik Jüri Arrakuga läks hästi, visioon sobis ja tulemuseks kunstniku töö paigutamine suurele ja mobiilsele lõuendile - ettevõtte uuele Volvo FH veokile.

"Just selle õige motiivi leidmine võttis oma aja, tegemist ei ole tavalise lõuendiga ja soovisime vältida ka morbiidsemaid teemasid, mida "Suure Tõllu" raamatus piisab. Valisime lõpuks põldu kündva Tõllu, mis sarnaneb ka veidi veoki ja veokijuhi argipäevaga - töö peab saama tehtud olenemata ilmast ja teeoludest," sõnab ettevõtte juht Marko Novik. Alates 2018. aasta algusest tööd teinud eriveok on seni saanud ohtralt tähelepanu - tuleb välja, et Jüri Arraku loodud Suur Tõll on meeles nii selle põlvkonna lastel ja samas jätab kustumatu mulje ka esmakohtumisel.

Lõik raamatust "Suur Tõll":
"Pealegi - mistarvis Tõllu külla kutsuda? Ega sa ju merd ei kutsu endale külla? Või kadakast karjamaad. Nemad on seal, kus nad on. Sina ise võid vahel nende juurde minna ja neid vaadata. Tõllu käidigi vaatamas: et kuidas ta oma maalapil külvas ja kündis. Päris ligi muidugi ei mindud, muidu jääd veel ette, segad tööinimest. Ikka eemalt vaadati. Tõll oli ju nii suur, et paistis kaugele, isegi üle metsa. Justnagu päike või kuu.
Hobune oli tal ka, veel suurem kui ta ise. Päris imeloom kohe, ei tea kust ta sellise sai. Aga kust saab meri endale lained ja taevas pilved? Nad lihtsalt on."

Veokijuht Heino Rihvk on Kauriteli värske veoki juht ja esiti jääb kommentaaridega napisõnaliseks, kui aga jutuks tulevad kokkusattumused, nagu Pireti nimeline kolleeg ja tema Saaremaa päritolu, toob ta välja, et uudistamas ja pilti tegemas on käidud küll: "Eks ilus ja kena vaadata, liiga palju piltidega veokeid liikluses ei ole ja kahtlemata jääb mitte lihtsalt ilupilt, vaid tähendusega muistend, mis loodud tuntud kunstniku poolt, paljudele silma."

Jüri Arraku sõnul on tema maale kasutatud eelnevalt nii moekuntnike poolt kleitidel kui ka kulturistide poolt sõiduautodel, veoki-lõuend on siiski esmakordne. "Tore, kui ka veel pea 40 aastat hiljem loodu huvi pakub," sõnab kunstnik ja lisab "Saaremaa kangelase ja tema figuurikäsitlus sobis minu stiiliga hästi. Ka veokil on kenasti elemendid välja tulnud. Samas, kui keegi soovib veel mu töid veokile panna, siis soovitaksin vaadata "Panga-rehe jutud" raamatu suunas, mis hästi sobiks."

Kauriteli veok on esimene seelaadne suurem kunstiprojekt, millega Volvo Estonia ja Kauritel soovivad teha Eestile kingituse. "Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamiseks on erinevaid viise, meil on rõõm olla ettevõtte Kauriteli julge mõtte teostamisel abiks," sõnab Volvo Estonia tegevjuht Veiko Tarvis ja lisab "Loodame, et seelaadseid EV100 juubeliveokeid jõuab koostöös Eesti kunstnikega veelgi."

Faktid 

Eesti Vabariik 100
Eesti riigi loomisest möödub aastal 2018 sada aastat. Tegemist on riigi ajaloo olulisima ja väärikama tähtpäevaga, mis puudutab meid kõiki. See on meie kõigi sünnipäev, mis annab meile võimaluse ühiselt ette võtta Eesti jaoks olulisi asju, mis ammu oma aega oodanud ja kujundavad paremat tulevikku. Riigile on juubeli puhul võimalik teha kingitusi, Kauritel OÜ kunstiprojekt on üks osa sellest.

Kauritel OÜ
OÜ Kauritel on Eesti kapitalil põhinev rahvusvaheline autotranspordiettevõtte, mis tegeleb autovedude korraldamisega ja ekspedeerimisega aastast 2000. Ettevõte on spetsialiseerunud Skandinaavia- sisesele ja Skandinaavia-Baltikumi vahelisele transpordile. www.kauritel.eu

"Suur Tõll"
Suur Tõll on Saaremaa vägilane. Genealoogilise traditsiooni järgi põlvneb temast Saaremaa aadlisuguvõsa Toll. Ta oli tuntud Lääne-Eestis, eriti Saaremaal. Kõrvu puhthiidlike vägitegudega (võitlus Vanapaganaga, kivide pildumises jm.) ilmneb Tõllu tegevus ka rahvavanema jooni: ta võitleb võõrvallutajatega, ehitab või püüab lõhkuda kirikuid. Tõllul on naine Piret, vend Leiger ja poeg Noor Tõll. Kõik 1961. aastani kogutud Tõllu-muistendid on ilmunud sarjas "Eesti muistendid. Hiiu- ja vägilasmuistendid II" (1963). Aastal 1980 ilmus vägilasmuistendi ainetel animafilm "Suur Tõll", mille peakunstnikuks Jüri Arrak, käsikiri ja lavastus Rein Raamat, helilooja Lepo Sumera. Lisaks avaldati nii 1982. aastal kui ka 2014. aastal joonisfilmil baseeruvalt raamat "Suur Tõll".

Lingid: joonisfilm https://www.youtube.com/watch?v=7DUhv7lTAuk 
Link: Raamat "Suur Tõll" (1982) https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?5129 
Link: Raamat "Suur Tõll" (2014) http://www.varrak.ee/product/15978/

Volvo Estonia
Volvo Estonia on Volvo Grupi raskeveokikaubamärkide esindaja Eestis. Ettevõtte esinduses Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Jõhvis töötab 105 inimest. Ettevõtte tegevusalaks on Volvo veokite ja busside hooldus, remont, müük ja lisateenused. www.volvotrucks.ee